Cool Japan

Leiden Volkenkunde museum

 

Wat een gave tentoonstelling!! Als je meer wilt weten over de beeldcultuur in Japan, dan “moet” je hier naar toe.

Kom oog in oog te staan met de bekende animefiguren als Pokémon en Hello Kitty, en verbaas je over de meest afgrijselijke monsters.

Veel games en series komen uit Japan, ook deze kan je uitgebreid verkennen.

Maar ook bijvoorbeeld meer te weten komen over de Lolita mode;

Zo noemen zich jonge vrouwen die kleding dragen in Victoriaanse stijl. Niet in verkleedkleren, maar als outfit voor alledag of voor speciale gelegenheden. Vanuit Japan overgewaaid naar veel Westerse landen.

 

Of de zogenaamde Cosplay;

Je kleden zoals je favoriete karakter en dan het liefst zelfgemaakt! Duizenden mensen doen dit over de gehele wereld. Via sociale media leren ze elkaar hoe je van plastic een realistisch uitziend laserpistool moet maken of van kant een prachtige jurk.

 

Verder lees je over Manga;

Stripboeken die je van rechts naar links leest, met weinig tekst en de hoofdrolspelers met grote ogen.

Maar vergis je niet, de hoofdpersonen hebben complexe karakters en maken heftige ontwikkelingen mee. Er zijn Manga`s voor elk mogelijk thema zoals ‘’doorzettingsvermogen” en ‘’verlangen naar de kindertijd”. In de verhalen is geen sprake van goed of kwaad, alleen beide kanten van een moeilijke keuze worden belicht.

Manga wordt in de regel gemaakt voor specifieke doelgroepen, zoals voor jongens, volwassen mannen, meisjes en volwassen vrouwen. In de metro in Tokyo zie je menigeen zo`n Mangaboek verslinden….

“Cool Japan” t/m 01 september te zien in Tropenmuseum Amsterdam

 

Laat anderen weten van Bloksan: