Japanse noedels, vele soorten en maten

DE VIER SOORTEN OP EEN RIJTJE:

UDON Ingrediënten: tarwebloem, water, zout.  Consistentie: dik, wit, zachte bite. Gebruik: in lichte soepjes, maar ook in roerbakgerechten. Warm, maar ook koud.

RAMEN Ingrediënten: tarwebloem, water, zout, kansui (alkaliwater). Consistentie: niet dik, niet dun, gelig, gummi-achtiger dan udon. Gebruik: in ramen (noodlesoup), of ter vervanging van Chinese (eier)mie in roerbakgerechten.

SOBA Ingrediënten: boekweitmeel, vaak ook tarwebloem, water.  Consistentie: niet dik, niet dun, bruin/beige, stevige bite, nootachtige smaak. Gebruik: koud met een sojasausje of als salade, warm in de soep. NB. Een speciaal soort soba-noodles zijn: groene thee noodles.

Kelp= zeewierpoeder

Kelp = zeewierpoeder

SOMEN Ingrediënten: tarwebloem, water, zout en vaak ook olie. Consistentie: dun, wit maar beetje glazig, elastisch. Gebruik: meestal koud, in de zomer, met een lichte dressing op basis van sojasaus en dashi (visbouillon) Of in een koude salade. Soms ook warm, als vermicelli in de soep.

 

Een heerlijk recept wat wij daar vaak aten en nog steeds eten (en ook niet moeilijk te maken) is het volgende recept:

Yakisoba

Yakisoba

Yakisoba (Japanse bami)

Klinkt leuker dan bami, maar komt op hetzelfde neer: geïntroduceerd door de Chinezen, aangepast met typisch Japanse toppings als aonori en katsuobushi blijft het gewoon gebakken mie, maar erg lekker!!

Ingrediënten bij goede toko te koop;

250g gekookte ramen noodles of mie 100g varkensvlees (stukjes of plakjes) 2 teentjes knoflook, fijngehakt 1 wortel, julienne gesneden of zakje kant en klaar ¼ spitskooltje of witte kool in repen

Dashi, Tonijnschaafsel

Dashi, Tonijnschaafsel

6 el yakisoba saus 1 el aonori (zeewierpoeder) 1 el Katsuobushi (Bonito schaafsel). 1 el beni shōga (rode gember)

Bereiding:

Bak de stukjes varkensvlees in wat olie bruin en gaar. Voeg de knoflook toe en voordat die bruin wordt, wat sojasaus. Schep op een bord en zet zolang weg. Roerbak de wortel & kool 1-2 minuten op hoog vuur, doe bij het varkensvlees. Roerbak de mie in een paar minuten op hoog vuur tot het hier en daar bruin begint te worden. Voeg het gebakken varkensvlees en de groenten toe en vermeng met een flink aantal eetlepels yakisobasaus. Warm alles nog even goed door op hoog vuur. Bestrooi met lente-uitjes.

 

Naar Japan met www.bloksan.nl

Sandra Blok

Laat anderen weten van Bloksan: