Straatkids Yojogipark Tokyo

Straatkids Yojogipark Tokyo

 

Twee weken geleden, waren de noedels aan de beurt, nu totaal iets anders; nu gaat het over alles wat Kawaii heet in Japan.

 

Kawaii betekent “schattig” in het Japans. Als je in Tokyo bent, hoor je dit overal om je heen. Japanners vinden snel iets schattig. En vooral de Japanse vrouwen en jonge meisjes gillen dit woord met hoge kinderlijke stemmetjes.

Waar komt Kawaii vandaan?

In de jaren twintig van de vorige eeuw, tekende men al meisjes met overdreven grote ogen, het begin van de schattigheidscultuur was geboren.

Kawaii is in Japan een beeldbepaler in strips, muziek, mode en games. Japanners zijn daarom ook gek op mascottes, denk aan Pokémon en Hello-Kitty

Hello Kitty

Hello Kitty

Pokémon

Pokémon

 

Elke zondagmiddag in het Yojogipark in Tokyo dossen de straatmodekids zich uit in kinderlijke kleding, veel roze, speldjes, kettinkjes, poezentasjes en schoolmeisjes in uniformen.

Elk haarspeldje staat voor een karaktertrek, de straatmodekids transformeren zichzelf tot een zelfbedacht Kawaii poppetje!!

Zelfs de broodtrommeltjes (Bento) worden ingepakt met allerlei schattigs lekkers.
Wat dacht je van poezen van rijst, die op hun rug liggen te rollen in een wuivend woud van komkommerbomen en wortelbloemen. Schattig toch?

Je kunt de schattigheidscultuur nu ook van dichtbij ervaren, in het museum van Volkenkunde in Leiden. Kawaii wordt hier uitgelegd aan de hand van historische voorbeelden uit de Japanse kunst. De tentoonstelling loopt nog t/m 17 september.

 

 

Laat anderen weten van Bloksan: