Op 2 oktober 2017 vertrekken we ’s middags van Schiphol. De volgende ochtend zijn we om 11.00 uur plaatselijke tijd bij het hotel. We kunnen nog niet naar onze kamer en gaan Tokyo verkennen. We wandelen naar het Shibapark en bezoeken de Boeddhistische Zojo-ji tempel. We wonen een dienst bij van de monniken.

Buiten de Zojo-ji tempel staan honderden “poppen”, beeldjes aangekleed met mutsjes. Jizo beeldjes, water kinderen. Een heiligdom voor dood geboren of vroeg gestorven kinderen. ’s Middags gaan we naar de wijk Ginza en komen langs het beroemde Kabuki theater van Tokyo. ’s Avonds eten we vlak bij het hotel in een ramen-restaurantje.

Op woensdag gaan we met de metro naar de Senso-ji tempel en bezoeken het Ueno park. Daarna naar de wijk Akihabara, de manga wereld.

Na de Senso-ji tempel bezoeken we de Tosho-gu tempel. We lopen langs een prachtige dahliatuin. In de namiddag lopen we door de Akihabara wijk, de manga wijk. We zagen veel maiden, jonge meisjes die actief klanten ronselen om te gaan gokken.

 

Op donderdagochtend gaan we op excursie met Toshi. We spreken om 8.00 uur af bij de Tsukiji Hongwanji tempel van de Jodo Shinsu (de moedertempel staat in Kyoto). De groep bestaat uit een Australier, een stel uit Taiwan en ons vieren. We bezoeken met Toshi de Tsukiji vismarkt en hij koopt vis in voor de lunch. Hierna, voor de tweede keer, met Toshi naar de Senso-ji. Yvonne en Els trekken gelukslotjes (na betaling). Els trekt alle geluk en Yvonne alle pech.. Daarna gaan we lunchen in het restaurantje van Toshi en zijn vrouw in Asakusa. Er zijn acht plaatsen in zijn restaurant.

Na de lunch gaan we naar het Tokyo station om de JR passen te activeren en reserveringen te maken voor Nikko, Matsumoto en Kyoto. Daarna gaan we naar Shibuya, het drukste kruispunt van Tokyo. We eten in de wijk Roppongi, in een Ierse pub. (kon beter)

Met de Shinkansen en een lokale lijn reizen we naar Nikko, de oude hoofdstad van de Shoguns. Prachtig gelegen in een bos met enorme cypressen, mooie pagodes en tempels. Aan de rand van het park ontdekken we een heel mooi Japans restaurantje. De Rinno-ji tempel was helaas ingepakt dus hebben we uitgebreid de Tosho-gu tempel bezocht. Het tempelterrein is zeer uitgebreid. Yvonne wordt in het Engels geïnterviewd door Japanse scholieren. Aan het eind van de route zien we een prachtige lantaarn die geschonken is door de VOC, helaas maken ze een foutje. Het wapen staat op zijn kop.

Op zaterdag 7 oktober vertrekken we met de JR limited express naar Matsumoto. Vervolgens met een lokale trein naar Shinshimashima waar we de bus pakken naar een ryokan, prachtig gelegen in de Japanse alpen. We kregen een zeer uitgebreide uitleg over het gebruik van de onzen en de gevaren die ons te wachten stonden als we gingen wandelen (beren). ’s Avonds kregen we een fantastische maaltijd voorgeschoteld door de echtgenote van de eigenaar. De volgende ochtend hebben we nog een mooie wandeling gemaakt. Daarna haalden we op het nippertje de bus naar Takayama.

We reizen met de bus naar Takayama en maken een wandeling door het stadje. Vervolgens gaan we met de bus naar Hozanso. In de ryokan krijgen we een vriendelijke ontvangst en weer een instructie m.b.t. slippers, gebruik van onsen etc. ’s Avonds, zes uur precies, aantreden voor het diner. Eerst de onsen in, goed geschrobd en gewassen, daarna de kimono’s aan en dineren.

 

Maandag 9 oktober bezoeken we het herfstfestival van Takayama. De karren staan opgesteld voor de optocht die ’s middags zal plaatsvinden. Om twaalf uur precies begint het marionettenspel. Een grote menigte heeft zich verzameld voor de tempel. Het spel duurt amper twintig minuten. Daarna bezoeken we de optocht. De avondoptocht missen we omdat de laatste bus om zes uur vertrekt. Aan het eind van de middag bezoeken we nog een paar tempels. De Tenshoji, Sogenji, Tounin, Daioji, en Unryuji tempel. Een prachtig terrein met een waarschuwing voor loslopende beren.

Op dinsdag 10 oktober via Nagano met de kogeltrein naar Kyoto. Het hotel ligt achter het station. Na het inchecken verkennen we de omgeving van het station. We gaan naar de 11e verdieping van het spectaculaire stations-gebouw. Op de trappen zien we een haloween lichtshow.

Daarna heerlijk gegeten in een eettentje vlakbij het hotel. De volgende ochtend, de verjaardag van Yvonne, gaan we naar de Myoshin-ji tempel, Ryoanji met Zentuin, Kinkoku-ji met gouden paviljoen.

Op 11 oktober, aan het eind van de middag bezoeken we het Hinari heiligdom met de poorten en de vossen. We lopen een deel van de route onder de poortjes. Omdat het donker invalt gaan we halverwege terug. (zie kaartje) ’s Avonds gaan we eten in het Pontocholaantje.

 

Donderdag 12 oktober gaan we naar Nara, het tempelterrein met de hertjes. Hertjes worden gezien als de boodschappers van de goden. Eerst bezoeken we de Kofuku-ji met zijn gelaagde pagode. Daarna gaan we naar de Todai-ji, het grootste houten gebouw van Japan, met de grote Boeddhazaal. De Boeddha is 18 meter hoog. In een van de houten zuilen zit een gat. Wie zich daar doorheen kan wringen bereikt het Nirwana. Voor kinderen is dit geen probleem.

Op vrijdag 13 oktober gaan we met de bus naar het begin van het Filosofenpad. We kopen wat souvenirs en lopen naar de Ginkaku-ji tempel: het Zilveren Paviljoen. De tempel ligt in een prachtige Zentuin. Daarna lopen we het Filosofenpad. Onderweg zien we een schitterend theehuis met tuin. We bezoeken ook de Otoyo-jinja tempel, een Shintoheiligdom waar we weer gewaarschuwd worden voor verdwaalde beren. Op het eind bezoeken we de Eikan-do tempel. Vanaf de pagode hebben we weer een geweldig uitzicht op Kyoto.

Zaterdagochtend lopen we naar de To-ji tempel. De pagode steekt boven de bebouwing uit en is de hoogste pagode van Japan, 55 meter hoog. Het is het symbool van Kyoto.

Na de de To-ji tempel kopen we een mooie kalender en wandelen door het park.

’s Middags gaan we naar de Higashi-hongan-ji tempel en de Sanjusangendo tempel met een indrukwekkende zaal met 1001 beelden.

Zondag regent het hard. We reizen naar het Arashiyama district. We wandelen over de houten brug. Togetsu-kyo brug: “sierlijke brug van de maanbaan” Daarna bezoeken we een bamboe-bos waar we verrast worden door een mooie processie – mannen, vrouwen en meisjes en een geisha op een draagbaar, begeleid door fluitmuziek –

Met de Shinkansen naar Hiroshima, razendsnel. Om half elf zijn we in ons hotel.Met de JR bus rijden we direct naar het vredespark. We bezoeken het herdenkingsmuseum Een indrukwekkende plek. Vooral de verhalen van de overlevenden maken een diepe indruk. We lunchen met okonomyama’s, de typische streekpannenkoek. Hierna lopen we door het vredespark langs het kindervredesmonument, meisje met de kraanvogel, met de duizenden papieren gevouwen kraanvogeltjes.

Dinsdag 17 oktober met de trein naar Miyajima. Met de ferry steken we over naar het eiland. De beroemde Torii in het water staat voor het Itsukushimaheiligdom. Vervolgens via het Momijidanipark met de kabelbaan naar de top van de Misen met

Op zaterdag 21 oktober naar Koya-san. In Osaka is de overstap in Namba station lastig. We moeten zoeken naar het juiste perron. Het regent hard, de typhoon Lan komt eraan. Uiteindelijk zijn we al om half twee op onze bestemming. Vooral het laatste stuk met de kabeltrein is spectaculair. De ryokan is prachtig. We bezoeken de Kongobu-ji tempel, de rode pagode, Konpon Dai-to. Het plenst en plenst. Terug in de ryokan wordt er druk gebruik gemaakt van de onsen. Om zes uur precies worden we verwacht voor het diner, in kimono.

De volgende dag regent het nog harder. Om zes uur ’s ochtends wonen we een dienst bij van de monniken. Daarna bezoeken we nog een paar tempels en een museum. Om half drie houden we het voor gezien en kruipen in de onsen. Zondagnacht zou de typhoon om 3.00 uur langskomen. Het waait flink maar het blijft redelijk rustig.

Maandagochtend rijden de kabeltrein en de trein niet. Met de bus naar Hashimoto en vandaar met de trein naar Osaka. We gaan naar Tenoy Hakura 300, een gebouw met een prachtig uitzicht op 300 m. hoogte. Eind van de middag gaan we naar de wijk Namba met de drukke Dotonbori straat waar we dineren.

Vanuit Osaka bezoeken we Himeji castle, het witte kasteel. We worden rondgeleid door een enthousiaste vrijwilliger. Een jongen uit Edinburgh heeft zich bij ons gevoegd. Hij noemde zichzelf de enige Afroschot uit Edinburgh. Het kasteel is een sprookje. ’s Middags, terug in Osaka, gaan we naar het grote aquarium bij de haven.

Woensdag 25 oktober. In het Hakura 300 is op de 16e verdieping een museum. We bezoeken daar een prachtige Hokusai-tentoonstelling. We staan meer dan een uur in de rij maar het is de moeite waard. In de middag gaan we met de trein naar Kansai Airport. We verblijven een nacht in het Nikkohotel op de luchthaven. Ideaal! Genoeg restaurantjes en de volgende ochtend met een wagentje naar het inchecken.

Kansai Airport is een rustige luchthaven. De incheck verliep vlot en we hadden tijd genoeg om onze laatste yens te verbrassen en om te zetten in Japanse koekjes.

Na de overstap in Parijs komen we om half negen ’s avonds op Schiphol aan. (vier uur ’s ochtends in Osaka) Het was een prachtige reis, we hebben ontzettend veel gezien. Japan is een mooi land met een boeiende cultuur en heel aardige, behulpzame mensen.

 

 

Bewaren

Laat anderen weten van Bloksan: