Wat is de nationale sport in Japan?

De Japanse vechtsporten als judo, karate, kendo (de Japanse schermsport met bamboezwaarden) en Sumo worden over de gehele wereld beoefend.
Deze laatste sport bevat vele rituele elementen, die stammen uit de godsdienst Shinto. (de Japanners geloven dat natuurelementen zoals aarde, water, zon, goden zijn).

 

Shinto-invloeden in het Sumoworstelen zie je terug in het feit, dat de rituele zuiverheid benadrukt wordt. Er wordt bijvoorbeeld zout gestrooid in de arena. Ook wordt de arena afgezet met ritueel strotouw en witte gebedspapiertjes.

Sumo in Japan

Sumo in Japan

Alleen mannen mogen deelnemen aan de sport, heel soms mogen jonge meisjes Sumo beoefenen, maar als ze ongesteld worden (bloed is onrein) moeten ze er meteen mee stoppen.

Ook de ruimte waarin de wedstrijden plaatsvinden, is doorspekt met invloeden uit het Shintoïsme, zo moet de keizer (als deze aanwezig is) plaatsnemen op een stoel te noorden van de ring. Als de keizer er niet is dan mag de priester met de hoogste rang op de stoel van de keizer gaan zitten. De scheidsrechters van de Sumowedstrijden zijn altijd gekleed als Shintopriesters.

Er zijn 2 manieren om een Sumowedstrijd te winnen;

  • De tegenstander raakt binnen de cirkel de grond met een ander deel van zijn lichaam dan zijn voeten.
  • De tegenstander raakt de grond buiten de cirkel.
Kendo in Japan

Kendo in Japan

 

Ondanks de verplichte rituelen rond de wedstrijden is Sumo geen showgevecht, maar een korte zeer felle strijd. De beide worstelaars dienen samen te zorgen voor een geharmoniseerde start, er is geen startsignaal. Vanuit een gehurkte houding kijken ze elkaar aan en springen ze gelijktijdig op. Naast duwen, trekken en optillen is ook slaan in het gezicht en op de keel toegestaan.

Na afloop van een match mag de winnaar niet laten zien, dat hij gewonnen heeft, hij neemt met een ritueel gebaar afscheid, de verliezer verlaat met een korte buiging de ring.

Per jaar worden er in Japan zes grote Sumotoernooien gehouden, de basho`s. Zo`n toernooi duurt 15 dagen en begint op de tweede zondag van iedere oneven maand. Een spektakel om mee te maken!

Uitzicht op ring Sumo

Uitzicht op ring Sumo

 

Laat anderen weten van Bloksan: