Waar je in Nederland je suf zoekt naar een openbaar toilet, vind je in Japan, Tokyo op bijna elke hoek wel een toilet. En ook nog eens heel schoon.

Deze toiletten worden continue schoongemaakt door oudere Japanners in uniform en zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. Sowieso als je echt naar het toilet moet, maar ook om te ervaren hoe bijzonder de Japanse toiletten zijn.

Het begint al als je gaat zitten op een warme bril; “he getsie” denk je als eerste, maar dat is in Japan normaal, een warme bril. Als je deze fase hebt overwonnen, ga je eens goed om je heen kijken en zie je veel knoppen, voornamelijk naast de bril.

Een knop met bloemengeurtjes, een knop met muziek om het geluid van je buurman of buurvrouw te overstemmen. Een knop met een straal water om je achterste te reinigen.

Op sommige toiletten vind je aan de zijkant een knop om eerst het deksel vanzelf omhoog te laten gaan, daarna de bril (voor de heren) en een andere knop om de bril weer in normale toestand neer te laten dalen.

Ga je in een theehuis of in een traditionele herberg (minshuku) naar het toilet, dan tref je voor de toiletdeur eerst nog toiletslofjes aan. Eigen schoenen uit en met slofjes het toilet in. Overal is over nagedacht, of het ook echt handig is, laat ik achterwege….

Al met al kan je hier aardig zoet mee zijn, maar “”moet”” je toch wel ervaren hebben als je in Japan bent!

Laat anderen weten van Bloksan: