Tokyo is een adembenemende metropool (ca. 20 miljoen mensen) waar van alles gebeurt! Er zijn prachtige parken, het uitgaansleven is bruisend, je kunt tot drie uur ‘s nachts nog uiteten en geen plek is hetzelfde!

De stad is opgebouwd uit verschillende centra, ieder met zijn eigen karakter. Je kunt deze stad blijven ontdekken, aan de buitenkant heel modern maar binnenin nog héél traditioneel!

Onderweg in de stad kom je de meest vreemde gadgets tegen, loop je het ene moment in hypermoderne straten; sla je de hoek om, sta je ineens voor een traditioneel theehuis, waar je je schoenen uit moet doen (bij mensen thuis staan er standaard slippers klaar bij de voordeur, ik nam deze traditie snel over…).

Op straat is het druk, maar kom je in de metro dan weet je niet wat je ziet, duizenden mensen (=net mieren) die heel gestructureerd van A naar B gaan. Op het eerste gezicht is het net een doolhof waar je nooit meer uitkomt en dan al die krioelende mensen… In de spits worden de Japanners letterlijk in de metro’s geduwd door een medewerker van de metro omdat het anders niet past, heel bizar!

Over vreemde dingen gesproken, voorverwarmde wc-brillen tref je bijna altijd aan op elk openbaar toilet, dat zijn er véél. Voorzien van een scala aan knoppen, die je kunt gebruiken zoals een knop met bloemgeuren om ongewenste luchtjes te verhullen, maar ook een knop met muziek om ongepaste geluiden te overstemmen en – last but not least – een knop om een waterstraal (wel warm natuurlijk) te activeren, die als je niet oplet heel hard tegen de deur spuit!! Echt lachen…
Japan kent ook vele gedragsregels, de gemiddelde Japanner leeft volgens vrij strakke normen en waarden, zo zullen zij elkaar en ook buitenlanders geen hand geven. Ze maken een buiging, waarbij heel exact gekeken wordt, dat de laagste in rang ook de diepste buiging maakt. Als toerist hoef je je hier niet aan te houden; of je doet niets, of je volstaat met een lichte buiging.
Wat je naast natuurlijk de goede restaurants met fantastisch eten, gezien moet hebben is de wijk Shibuya met de vele neonreclames en de beroemde oversteekplaatsen.
Verder is er de grootste vismarkt van Japan, Tskukiji, de vele tempels, een boottocht over de Sumida rivier, Disneyland en ga zo maar door!

Laat anderen weten van Bloksan: